Campervakantie tips

Campervakantie tips

Wanneer iedereen zijn dekbed, kussen, een tas met kleren, wandelschoenen, een boek of iets anders heeft ingepakt kan de reis beginnen. De koelkast vullen we onderweg en dat wat we verder nodig hebben bevindt zich in de camper.

Reizen met een camper is genieten van optimale vrijheid. Vrijheid omdat u niet weet waar u de volgende dag uw camper voor de nacht parkeert. Vrijheid om te beslissen hoe lang u op een bepaalde plaats blijft. Vrijheid om contacten te leggen of juist niet.

Op deze manier is er voor ieder wat wils. Ook wat bezichtigingen betreft zijn alle interesses haalbaar. Het ene moment staat u bij een prachtige fjord midden in de Noorse natuur en een volgende dag bezoekt u een mooi, oud stadje vol rijke historie.

Bent u iemand die de koude wintermaanden wil ontvluchten en geniet van heerlijke dagen in de warme zon dan geldt daar eveneens voor…. Optimale vrijheid. Dus wat let u?…… inpakken en wegwezen.

Om uw reis nog aangenamer te maken hebben we alvast voor u een aantal tips en adviezen verzamelt.

Camperplekken

Het is mogelijk om in Europa op diverse camperplekken gratis of tegen een lage vergoeding te overnachten. Meestal staat u daar met meerdere campers. Bij o.a. de ANWB kunt u een gids met een overzicht van camperplekken aanschaffen. Ook kunt u kijken op campercontact.nl. Hier staan ruim 20.000 camperplekken op door geheel Europa.

In Italië, Frankrijk en Groot Brittannië kunt u gratis bij boerderijen, maar ook bij kastelen overnachten indien u lid bent van de organisatie. U bent altijd voor 1 jaar lid.

Kijk op:

  • fattoreamico.it voor Italië. Dit kost € 35,-.
  • france-passion.com voor Frankrijk. Dit kost € 29,-.
  • nationaltrust.org.uk voor Engeland. Verschillende lidmaatschappen mogelijk. U kunt met de camper bij een kasteel, op een landgoed of in een park overnachten en krijgt korting op de entree van tuinen, kastelen, etc.

In Noorwegen en Zweden geldt het ‘allemansrecht’. Het Allemansrecht (Allemansrätten) geeft iedereen recht om te genieten van de natuur. Hoewel Allemansrecht geen formele wet is, is het wel erg belangrijk voor de recreatie in Zweden. Heel kort samengevat komt het Allemansrecht neer op: stoor niemand en verniel niets. Uiteraard is dit wel een hele simpele voorstelling van de regels en daarom zullen wij hieronder proberen aan te geven wat u wel en wat u niet mag. Lees meer: http://www.zwedenweb.com/algemeen/allemansrecht/

Uiteraard kunt u in alle landen altijd op een campervriendelijke camping gaan staan. Lozen van het vuile water en het legen van het toilet is vaak mogelijk op camperplekken. Zo ook op campings. Dit geldt ook voor het tanken van schoon drinkwater. Op internet zijn er verschillende site die tips geven. Kijk eens op:

Algemene tips

Reizen met de camper is niet te vergelijken met gewoon kamperen, zelfs niet met reizen met de caravan. Om de typische voordelen van het camperen optimaal te benutten volgen hier enkel tips die zich in de praktijk hebben bewezen:

Tip 1: laat uw omgeving uw reisritme bepalen!

Komt u op een leuke plek? Zet de camper neer en geniet korter of langere tijd van dat onverwachte speciale plekje. Wilt u weer verder dan bent u zo weer onderweg. Onze zuiderburen noemen een camper een ‘zwerfauto’. Wat ons betreft de juiste omschrijving.

Tip 2: laat uw vakantie al beginnen als u vertrekt van huis of ophaalpunt.

U hebt alles bij u wat u nodig hebt, dus waarom haasten? Dat geldt natuurlijk voor elke dag. Plan niet te veel kilometers (< 200-300) op een dag, geniet van de omgeving! Zoek aan het begin van de middag een mooi plekje. Door niet de hele dag te rijden, bent u de volgende dag ook weer lekker fit.

Tip 3: maak gebruik van duizenden speciale camperplaatsen

Zoals u bij de voorbereidende tips hebt kunnen lezen zijn er duizenden plaatsen speciaal voor campers. U kunt vaak voor weinig geld een nacht (of meer) daar staan. Veel van deze plaatsen liggen dichtbij stadscentra, zwembaden of bezienswaardigheden. Er zijn gidsen te koop waar deze camperplaatsen in staan of gebruik de app van www.campercontact.nl .

Tip 4: gebruik een tom tom met 20.000 camperplaatsen

Gebruik uw TomTom/ navigatiesysteem als campergids. U kunt een camperplaats invoeren als nuttige plaats. Bent u ergens dan kunt u in uw navigatiesysteem zo zien of er camperplaatsen in de buurt zijn. In de papieren campergids kunt dan nog kijken of het een plekje is wat u lijkt.

Tip 5: ga ‘wild’ kamperen.

Heeft u net dat ene speciale plekje ontdekt dan is het vaak mogelijk om de camper daar neer te zetten. De eigenaar van de grond moet wel akkoord gaan. Vraag eerst om toestemming voordat u de camper neerzet. Soms is het ook mogelijk om stroom of water te krijgen. Daar staat dan natuurlijk wel een vergoeding tegenover. Vooral in echte toeristenstreken word je vaak hartelijk ontvangen. Als u uw camper op/ bij de openbare weg wilt zetten vraag dan vooraf toestemming aan de gemeente(politie). Buiten het hoogseizoen is er vaak meer mogelijk. Kampeer liever niet op een parkeerplaats langs de autosnelweg. Wees voorzichtig.

Tip 6: overnacht met toestemming op het parkeerterrein

Vaak is het ook toegestaan om op het parkeerterrein van het restaurant waar u wilt eten te overnachten. Of op de parkeerplaats bij een winkelcentrum, kerk of supermarkt. Ook hier geldt natuurlijk eerst toestemming vragen. Dan kunt u met verse ingrediënten lekker zelf koken.

Tip 7: neem je (elektrische) fiets(en) mee, óf huur een e-Step!

Dat kan bij de meeste campers. Het voordeel van een camper is natuurlijk dat je uitermate mobiel bent. Maar voor het echt ontdekken van de omgeving waar je bent is wandelen en vooral fietsen toch echt de betere optie. Je bent lekker gezond bezig in de buitenlucht en kunt (meestal) nog veel gemakkelijker op de interessantste plekjes komen. Het scheelt brandstof en wat ook wel prettig is: als je vermoeid weer bij je camper bent teruggekomen staat alles klaar om het er eens lekker van te nemen….. Bij ons kunt u eventueel ook elektrische fietsen huren.
Een e-Step huren kan ook. Laat je je fiets(en) liever thuis? huur dan nú een e-Step. Luxe en gemak binnen handbereik! Kijk hier naar de mogelijkheden.

Tip 8: neem een gasbarbecue/skottelbraai mee (ook te huur bij ons).

Gas heb je toch al aan boord en zo kan je lekker buiten je maaltijd bereiden. Maar let op! Op sommige camperplekken is dit niet toegestaan. Daar mag je alleen overnachten en geen zichtbare kampeeractiviteiten ontplooien. Kijk hier goed naar voor je ergens heen rijdt.

De leukste camperroutes

Ontvang iedere maand gratis een nieuwe camperroute per e-mail. Ontdek de mooiste plekjes van Europa.

Nieuwsbrief